فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت خدمات عمومی
پیاپی 2 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهروز رضایی منش، سکینه بیگدلی*، علی اصغر پورعزت، داود حسین پور صفحات 1-52

    توجه به بعد ارزشها و تاثیر آن بر انتخابها، اجرا و نظارت در فرایند خط مشی گذاری عمومی محققان را به نقش ایدئولوژیها در این فرایند رهنمون می سازد. بررسی ایدئولوژی در ذیل مفهوم ایده/ارزشها در فرایند خط مشی گذاری در سده های اخیر به دلیل اثرات جریانهای افراطی ایدئولوژیک بر خط مشی های عمومی و پیامدهای آن رو به رشد بوده است لیکن به دلیل پیچیدگی و نبود ابزار کاربردی مناسب محققان مدیریت دولتی را از پرداختن به آن دور داشته است. در همین راستا در این تحقیق، نویسندگان ضمن تمرکز بر این سوال که کدام سیسم جامع ارزشی بر خط مشی های عمومی در حوزه آموزش عالی در ایران اثرگذارند به مطالعه نظامند تئوری- محور در مورد نقش ایدئولوژی در خط مشی گذاری عمومی پراخته و در نهایت دو چارچوب تحلیلی جهت سازماندهی عوامل اثرگذاری ایدئولوژی در خط مشی های عمومی در ایران به صورت اعم و درحوزه آموزش عالی به صورت اخص ارائه کرده و ضمن اخذ نظر گروهی از متخصصان این حوزه به روش دلفی به اصلاح و تکمیل آن پرداختند. . تحقیق در حوزه ایدئولوژی در خط مشی گذاری با استفاده از این ابزارها می تواند تحقیقات آینده را هدایت کند ضمن اینکه ابزاری عملی را برای محققان و سیاست گذارانی که مایل به کاهش اثرات منفی ایدئولوژیک و تقویت جایگزینهای آن هستند فراهم سازد.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، چارچوب تحلیل ایدئولوژی خط مشی ها، خط مشی های حوزه آموزش عالی، اسلامی سازی دانشگاه ها
  • فرشته غلامی*، حسین اصلی پور، غلامرضا کاظمیان، سعید زرندی صفحات 53-86
    خط مشی صنعتی فعال راهی است که اکثر کشورهای ثروتمند امروزی از طریق آن به رشد اقتصادی خود دست یافتند. با این حال، اثربخشی آن سال هاست که مورد سوال می باشد چرا که کشورها و بخش-های مختلف صنعت، نتایج متفاوتی را از آن بدست آورده و برخی موفق و بسیاری دیگر شکست خورده اند. از این رو مشخص کردن شرایطی که منجر به موفقیت (شکست) این ابزارها در خط مشی صنعتی می شود جالب خواهد بود. از جمله اصلی ترین این شرایط را می توان در بافت و زمینه خط مشی صنعتی جستجو کرد. از این رو در این مقاله با استفاده از از رویکرد تطبیقی مورد محور و با روش تحلیل مضمون به شناسایی عناصر بافت خط مشی صنعتی در صنعت خودرو پرداخته شده است. بر اساس نتایج تحلیل، این عناصر در دو سطح (1) کلان و (2) صنعت قابل مطالعه است. در سطح کلان، مولفه-های زمینه مندی و ظرفیت دولت، سهولت تجارت، بزرگی و حجم اقتصاد، محیط کسب و کار با ثبات و جذاب، دسترسی به بازارها، لجستیک خوب، و زمینه نوآوری و در سطح صنعت، مولفه های اندازه صنعت، هزینه تمام شده صنعت، رقابت در صنعت، جهت گیری صنعت، و زیرساخت حمایتی صنعت قرار گرفته اند. ارزیابی درست از وضعیت کنونی بر اساس عناصر شناسایی شده بافت خط مشی در یک کشور و تطبیق آن با دیگر کشورها یک گام مهم در مسیر دستیابی به یک الگوی تطبیقی خط مشی صنعتی سازگار و اثربخش خواهد بود.
    کلیدواژگان: خط مشی صنعتی، بافت، مطالعات تطبیقی، صنعت خودرو
  • حسام عزت آبادی پور، فرج الله رهنورد*، سید محمد زاهدی صفحات 87-114

    کیفیت خدمات عمومی ارائه شده در دولت و بخش عمومی کشور بقدری ناامید کننده است که استمرار رویه های موجود برای مردم امکان پذیر نیست. پژوهش پیش رو با توجه به این موضوع و با نگاهی به عوارض حرفه های موجود کشور مانند پزشکی، وکالت و مهندسی ساختمان، بدنبال تدوین چهارچوبی برای حرفه ای سازی مشاغل مدیریتی در بخش دولتی ایران است.پژوهش حاضر در زمره پژوهش های کاربردی با فلسفه واقع گرائی انتقادی، رویکرد استقرایی و استراتژی پژوهش کیفی-کمی است. در این پژوهش، پس از مطالعه مبانی نظری و پیشینه پژوهشی و پس از اصلاح و تکمیل «اصول»، «فرایند» و «عوامل موثر» برای حرفه ای سازی مشاغل مدیریتی در بخش دولتی ایران توسط خبرگان دانشگاهی و نخبگان اجرایی کشور، پرسشنامه ای با 74 گویه، تهیه و در میان 607 مدیر حرفه ای (پایه، میانی و ارشد) 40 سازمان های دولتی توزیع شد. برای پاسخ به سوال پژوهشی، آمارتوصیفی و سپس آزمون تی-تک نمونه ای، تحلیل عاملی اکتشافی و رگرسیون خطی گام به گام انجام شد. براساس یافته های تحقیق، مراحل حرفه ای سازی مشاغل به ترتیب شامل «ایجاد شغل تمام وقت»، «برگزاری دوره های آموزشگاهی»، «ایجاد رشته دانشگاهی»، «تشکیل انجمن های حرفه ای محلی و ملی»، «تصویب قانون صدور مجوز فعالیت حرفه ای» و «تدوین کدهای اخلاق حرفه ای» است. اصول حاکم بر این فرایند نیز مشتمل بر «اقتضائی بودن فرایند حرفه ای سازی»، «داشتن آرمان خدمت»، «شایستگی»، «سلامت اداری»، «حکمرانی مطلوب اسلامی»، «استقلال»، «امنیت» و «محرمانگی اطلاعات راهبردی» است. از میان 7 عامل موثر شناسایی شده، عوامل «ظرفیت های علمی و عملی برای گذر از مشاغل مدیریتی به مدیریت حرفه ای» و «شفافیت و پاسخگویی مدیران دولتی» بیشترین تاثیر را بر فرایند حرفه ای سازی مشاغل مدیریتی در بخش دولتی ایران هستند.

    کلیدواژگان: حرفه گرائی، حرفه ای سازی، مدیریت دولتی، چهارچوب حرفه ای سازی
  • حامد محمدی* صفحات 115-138
    سازمان مورد مطالعه در پژوهش حاضر به عنوان یک شرکت دولتی که ماموریت تامین انرژی گاز و ارائه خدمات گازرسانی به جامعه را بر عهده دارد، درک مصادیق تعارض منافع به عنوان پیشران کنترل و کاهش فساد در این شرکت مورد توجه قرار گرفت. مدیریت تعارض منافع از طریق احصاء مصادیق آن می تواند به عنوان پیشران کاهش فساد در شرکت مورد مطالعه تلقی شده و مدیران ارشد این شرکت را در تدوین قواعدی جهت کنترل و پیشگیری از تعارض منافع یاری رساند. راهبرد پژوهش از نوع داده بنیاد و روش از نوع کیفی است و جهت جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از روش کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و گزینشی استفاده شد و بر این اساس، تعداد 31 مفهوم در قالب کدگذاری باز و 10 کد محوری جمع آوری شده و سپس با ادغام کدهای محوری که دارای قرابت معنایی بیشتر بودند، تعداد سه کد گزینشی تبیین گردید و در نهایت الگوی پارادیمی پژوهش طراحی شد. از آنجایی که کارکنان شرکت بر مبنای ماهیت شغلی می توانند در موقعیت های تعارض منافع قرار گیرند، درک مصادیق آن می تواند به عنوان ابزاری جهت کاهش بی نظمی قلمداد شود.
    کلیدواژگان: تعارض منافع، مصادیق تعارض منافع، بخش دولتی، شرکت های گازرسانی
  • امیرعباس تقی زاده*، شمس الدین نیک منش، شهرام هاشم نیا صفحات 139-168

    رضایت مندی شغلی به طور مستقیم و غیر مستقیم بر میزان عملکرد، اثربخشی، کارایی و بهره وری کارمندان تاثیر می گذارد. به دلیل وجود مطالعات وسیع و مختلف پیرامون رضایتمندی شغلی، لازم است با استفاده از رویکردی مناسب، علمی و منطقی از انباشت علم، مطالعات غیر ضروری، تکراری و نهایتا در هزینه، زمان و نیروی انسانی صرفه جویی کرد. این پژوهش به منظور بررسی و مطالعه ی رضایت مندی شغلی در حوزه بهداشت و سلامت در نظام اداری ایران طی یک دهه گذشته و با استفاده از روش فرا تحلیل انجام شده است. پس از حذف مقالات با اطلاعات ناکافی و پالایش طی چند مرحله در نهایت از هشت مقاله برای انجام فرا تحلیل و محاسبه اندازه اثر منفرد و خلاصه استفاده گردید. در این پژوهش مشخص شد که بالاترین مقدار رضایتمندی محاسبه شده مربوط به عامل مسئول مستقیم با اندازه اثر 438/0 می باشد. کمترین مقدار رضایتمندی برآورد شده مربوط به عوامل دستمزد شامل پرداخت، پاداش و اضافه کار با اندازه اثر 104/0- و ارتقاء با اندازه اثر 035/0 می باشد. فرا تحلیل انجام شده نشان داد که اگر چه سه عامل ماهیت شغل، همکار و مسئول مستقیم در تعامل با یکدیگر دارای بیشترین مقدار اندازه اثر هستند اما کمترین انحراف معیار مشاهده شده را داشتند این در حالی است عوامل ارتقاء و دستمزد با اندازه اثر اندک اما انحراف معیار بالا تفاوت عمده ای را در مطالعات منفرد به خود اختصاص داد که می توان نتیجه گرفت بالاترین تاثیر در رضایتمندی شغلی تحت عامل مذکور خلاصه می شود.

    کلیدواژگان: اندازه اثر، مطالعات ساختارمند، دستمزد، شغل
  • رسول معتضدیان* صفحات 169-195
    بسیاری از ابتکارات اصلاحی بخش خدمات عمومی به طور آشکار بین نیاز به اصلاح خدمات عمومی، بهبود رضایت شهروندان از خدمات عمومی و حفظ یا احیای اعتماد به دولت ارتباط برقرار می کنند. در همین راستا، سنجش رضایت شهروندان از خدمات عمومی نشانگر آن است که بخش دولتی به طور فزاینده ای رضایت شهروندان را در مرکز توجه خود قرار داده است. از زمان برقراری این مکانیسم، پژوهش های زیادی در این زمینه انجام شده است و شاهد انباشت دانش در این حوزه هستیم. ازاین رو، با توجه به مرورهای گذشته خلا انجام یک مطالعه فراترکیب به عنوان یکی از روش های فرا مطالعه ضروری است. برای این منظور، بر روی پایگاه استنادی اسکوپوس در بازه سال های 1973 تا 2022 تعداد 671 مقاله استخراج شد که پس از پالایش آن ها، نهایتا بر روی 32 مقاله تحلیل انجام شد. بر اساس نتایج پژوهش، مهم ترین پیشایندهای رضایت شهروندی عبارت اند از: فرایند ارائه خدمت، اطلاعات ارائه شده در مورد خدمت، خدمات مشتری (خدمات حضوری)، وب سایت ها (خدمات غیرحضوری) و انتظارات کلی. همچنین، مهم ترین پسایندهای رضایت شهروندی عبارت اند از: اعتماد به دولت و شکایت از خدمت دریافتی. بر اساس پیشایندها و پیامدهای شناسایی شده، مدل اولیه ای از رضایت شهروندان از خدمات عمومی ارائه شد.
    کلیدواژگان: رضایت، شهروندی، خدمات، عمومی، مطالعه، فراترکیب
|
  • Behrooz Rezaeemanesh, Sakineh Bikdeli *, Aliasghar Pourezzat, Davoud Hoseinpoor Pages 1-52

    TPaying attention to the dimension of values and its effect on choices, implementation and monitoring in the process of public policymaking leads researchers to the role of ideologies in this process. The examination of ideology under the concept of ideas/values in the policy-making process has been growing in recent centuries due to the effects of extreme ideological currents on public policies and its consequences, but due to the complexity and lack of suitable practical tools. It has kept public administration researchers away from addressing it. In this regard, in this research, while focusing on the question of which comprehensive value system affects public policies in the field of higher education in Iran, the authors have developed a systematic theory-based study on the role of ideology in public policy making. And finally, they presented two analytical frameworks to organize the influencing factors of ideology in public policies in Iran in general and in the field of higher education in particular, and while obtaining the opinion of a group of experts in this field by Delphi method they revised and completed it. . Research in the field of ideology in policy making using these tools can guide future research while providing a practical tool for researchers and policymakers who wish to reduce the negative effects of ideology and strengthen its alternatives.

    Keywords: Ideology, Ideology Analysis Framework Of Policies, Policies Of Higher Education, Islamization Of Universities
  • Fereshte Gholami *, Hossein Aslipour, Gholamreza Kazemian, Saeed Zarandi Pages 53-86
    Active industrial policy is the way that most of today's rich countries achieved their economic growth. However, its effectiveness has been questioned for years because different countries and industry sectors have obtained different results from it and some have succeeded and many others have failed. Therefore, it will be interesting to determine the conditions that lead to the success (failure) of these tools in the industrial policy. One of the most important of these conditions can be found in the context of the industrial policy. Therefore, in this article, by using the case-oriented comparative approach and the method of thematic analysis, the identification of the elements of the industrial policy context in the automobile industry has been addressed. Based on the results of the analysis, these elements can be studied at two levels (1) macro level and (2) industry level. At the macro level, the components of infrastructure and government capacity, ease of trade, size and volume of the economy, stable and attractive business environment, access to markets, good logistics, and innovation environment, and at the industry level, industry size, cost, competition, industry orientation, and support infrastructure are placed. A correct assessment of the current situation based on the identified elements of the policy context in a country and comparing it with other countries will be an important step in the direction of achieving a consistent and effective comparative industrial policy model.
    Keywords: Industrial Policy, Context, Comparative Studies, Automotive Industry
  • Hesam Ezatabadipor, Farajollah Rahnavard *, Seyed Mohammad Zahedi Pages 87-114

    The quality of public services provided by the government and the country's public sector is so disappointing that the people can't continue the existing way. Considering this issue and looking at the complications of existing professions in the country such as medicine, law, and construction engineering, the upcoming research seeks to develop a framework for the professionalization of managerial jobs in the public sector of Iran.The current research is among applied research with the philosophy of critical realism, inductive approach, and qualitative-quantitative research strategy. In this research, after studying the theoretical foundations and research background and after modifying and completing the "principles", "process" and "effective factors" for the professionalization of management jobs in the public sector of Iran by academic experts and executive elites of the country, a questionnaire with 74 questions, prepared and distributed among 607 professional managers (basic, middle and senior) of 40 public organizations. Descriptive statistics and then one-sample t-test, exploratory factor analysis, and stepwise linear regression were performed to answer the research question. Based on the findings of the research, the stages of professionalization of jobs include "creating a full-time job", "holding school courses", "creating a university course", "establishing local and national professional associations", "passing the law on issuing professional activity licenses" and "drafting codes of Professional ethics". The principles governing this process also include "necessity of the professionalization process", "having the ideal of service", "competence", "administrative health", "ideal Islamic governance", "independence", "security" and "confidentiality of strategic information".

    Keywords: Professionalism, Professionalization, Public Sector, Principles, Effective Factors, Process
  • Hamed Mohammadi * Pages 115-138
    Paying attention to the dimension of values and their effect on choices, implementation, and monitoring in the public policymaking process leads researchers to consider the role of ideologies in this process. The examination of ideology under the concept of ideas/values in the policymaking process has been growing in recent centuries due to the effects of extreme ideological currents on public policies and their consequences. However, due to the complexity and need for suitable practical tools, public administration researchers have been kept from addressing it. In this regard, in this research, while focusing on which comprehensive value system affects the public policies in the field of higher education in Iran, the authors study the theory-oriented system about the role of ideology in public policy making. Finally, they presented two analytical frameworks to organize the influencing factors of ideology in public policies in Iran in general and in the field of higher education in particular. While obtaining the opinion of a group of experts in this field, they revised and completed it using the Delphi method. The main advantage of these two frameworks is the appropriate summarization of the main dimensions of the concept of ideology and its application in policymaking, which can be used for analytical purposes in the field of public policies. Research in the field of ideology in policymaking using these tools can guide future research while providing a practical tool for researchers and policymakers who wish to reduce the adverse effects of ideology and strengthen its alternatives.
    Keywords: Conflict Of Interest, Instance Of Conflict Of Interest, Public Sector, Gas Supply Companies
  • Amirabbas Taghizadeh *, Shamsedin Nick Manesh, Shahram Hashemnia Pages 139-168

    Job satisfaction directly and indirectly affects the performance, effectiveness, efficiency and productivity of employees. Due to the existence of vast and various studies on job satisfaction, it is necessary to use a suitable, scientific and logical approach to accumulate knowledge, avoid unnecessary, repetitive studies and ultimately save money, time and manpower. This research was conducted in order to investigate and study job satisfaction in the field of health and health in the administrative system of Iran during the last decade and using the meta-analysis method. In order to carry out this study after removing articles with insufficient information and refining over several Finally, eight articles were used to perform meta-analysis and calculate individual and summary effect sizes. In this research, it was found that the highest satisfaction value calculated is related to the directly responsible factor with an effect size of 0.438. The lowest estimated amount of satisfaction related to wage factors includes payment, bonus and overtime with an effect size of -0.104 and promotion with an effect size of 0.035. The meta-analysis showed that although the three factors of nature of job, colleague and direct supervisor in interaction with each other have the highest effect size, but they had the lowest observed standard deviation, while the factors of promotion and salary have a small effect size but deviation. The above criterion has a major difference in individual studies, which can be concluded that the highest impact on job satisfaction is summarized under the mentioned factor.

    Keywords: Effect Size, Structured Studies, Salary, Job
  • Rasoul Motazedian * Pages 169-195
    Many administrative reform initiatives have explicitly made a connection between the need to reform public services, improving citizen satisfaction with public services, and maintaining or restore the public trust in government. In this regard, the measurement of citizens' satisfaction with public services shows that the public sector has increasingly placed citizens' satisfaction in the center of its attention. Since the establishment of this mechanism, a lot of research has been done in this field and we are witnessing the accumulation of knowledge in this field. Therefore, according to the previous reviews, it is necessary to conduct a meta- synthesis study as one of the meta-study methods. For this purpose, a number of 671 articles were extracted from the Scopus citation database between 1973 and 2022, and after refining them, analysis was finally performed on 32 articles. According to the results of the research, the most important antecedents of citizen satisfaction are: service delivery process, information provided about the service, customer service (face-to-face service), websites (off-site service) and general expectations. Also, the most important consequences of citizen satisfaction are: trust in the government and complaints about the service received. Based on the identified antecedents and consequences, a preliminary model of citizens' satisfaction with public services was presented.
    Keywords: Citizen, Satisfaction, Public. Services, Meta-Synthesis, Study